استخراج ارزهای دیجیتال به روشهای مختلف و با ابزار مختلف انجام میگیرد؛ به عنوان مثال برخی از ارزهای دیجیتال قابل استخراج با استفاده از پردازندهها، برخی دیگر با استفاده از کارتهای گرافیک و هارد دیسکها استراج (mine) میشوند. ماینرها در سراسر دنیا در یک فضای رقابتی توکنهای ارزهای دیجیتال مختلف را به عنوان پاداش در برابر ایجاد بلاکها دریافت میکنند. ایجاد بلاک جدید دارای یک زمان مشخص است؛ سختی شبکه نیز متغیری است که هدف از ایجاد مفهوم آن ثابت نگه داشتن این سیکل زمانی است.
فرض کنید بنایی قرار است طی مدت یکسال ساخته شود و شما برای این کار تعداد مشخصی کارگر استخدام کرده اید؛ هر چه تعداد کارگرهای شما بیشتر باشد مقدار کار و سختی کاری که هر کارگر متحمل میشود کمتر است و اگر تعدادی از کارگران شما تصمیم بگیرند که دیگر کار نکنند، دیگر کارگران باید مقدار بیشتری انرژی و توان صرف کنند تا کار در همان مدت مقرر انجام شود. این مثال مفهوم سختی شبکه را در شبکههای ارزهای دیجیتال واضح تر میکند. اگر قرار باشد مدت زمان ساخت هر بلاک در شبکه بیت کوین حدود 10 دقیقه ثابت بماند پس باید ساز و کاری برای ثابت نگه داشتن آن در زمانی که تعداد ماینرها دچار کاهش یا افزایش میشوند وجود داشته باشد که این سازوکار همان مفهوم سخی شبکه است.
سختی شبکه در بیت کوین جامعه ماینرها را مجبور میکند تا هر بلاک از زنجیره بلاک این شبکه را در مدت ده دقیقه بوجود بیاورند. شبکه بیت کوین پس از استخراج و ساخت هر 2016 بلاک سختی خود را تغییر میدهد که این تعداد بلاک تقریبا در مدت دو هفته توسط ماینرها ایجاد میشود.
در واقع این شبکه پس از دو هفته برسی میکند که آیا سرعت استخراج ماینرها، سرعت مدنظر شبکه هست یا خیر. اگر این تعداد بلاک در زمان کمتری نسبت به انتظار شبکه استخراج شده باشد، سختی شبکه افزایش میابد و اگر این مدت زمان بیشتر از 10 دقیقه برای هر بلاک باشد سختی شبکه کاهش میابد. در نمودار بالا واضح است که سختی شبکه بیت کوین در طول زمان با توجه به افزایش محبوبیت آن و در نتیجه افزایش ماینرها، بیشتر شده است. چندی پیش بیت کوین با کامپیوترهای خانگی نیز قابل استخراج بود و برای کاربران صرفه داشت اما امروزه به هیچ وجه نمیتوان با سخت افزار آنها به استخراج بیت کوین پرداخت.
رقابت بین ماینرها و قطب های ماینینگ مانند چین و کشورهای غربی باعث شده تا نرخ هش و سختی شبکه بیت کوین رو به افزایش باشد. روز به روز ماینرهای قویتر با سخت افزارهای بهتر وارد بازار میشوند و ابر قدرتهای ماینینگ سعی میکنند با افزایش سختی شبکه رقبای خرده پا را از بازار ماینینگ حذف کنند. در برخی از کشورها استخراج بیت کوین با هزینه برق کمتری انجام میشود و سعی ابر قدرت ها بر این است که استخراج کنندگان در چنین مناطقی را با افزایش سختی شبکه تحت فشار قرار دهند. چنین اقداماتی باعث میشود تا در بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال ویژگی غیرمتمرکز بودن کم رنگ شود که البته در مسیر چنین ابر قدرتهایی این هدف میسر نشده است.به هر حال چنین اقداماتی با توجه به شرایط بازار میتواند بر قیمت بیت کوین تاثیر گذار باشد و در زمان به روز شدن سختی شبکه معمولا پیکهای صعودی و نزولی قابل توجه در نمودار بیت کوین و دیگر ارزهای دیجتال مشاهده میشود.
سختی شبکه و دیگر الگوریتمهایی که برای حفظ شبکه ارزهای دیجیتال طراحی شده اند توانسته اند تا به امروز از اعتبار این نوع شبکهها محافظت کنند و مانع از فروپاشی آنها شوند به طور مثال اگر مفهوم سختی شبکه وجود نداشت ممکن بود تعداد ماینرها آنقدر بالا برود که زمان ساخت بلاک ها به هزارم ثانیه برسد و در چشم به هم زدنی تمام موجودی یک ارز دیجیتال استخراج شود و در نهایت این شبکه ها و توکنهای آنها بی ارزش میشدند.
تمام حقوق برای فارسی کریپتو محفوظ است.