رویداد Hackathon چیست؟

  • 26 تیر 1400
۷

هکاتون‌ها (Hackathon) در سال‌های اخیر به عنوان روشی مدرن برای جذب نوآوری، محبوبیت بیشتری پیدا كرده‌اند. هکاتون مفهومی است که در آن راه‌حل‌هایی برای مشکلات، محصولات و خدمات پیچیده در مدت زمانی کوتاه ایجاد می‌‍‌شود. در این مقاله با هکاتون و ویژگی‌های آن آشنا خواهید شد.

هکاتون (Hackathon)، رویدادی است که در آن برنامه‌نویسان رایانه و افراد دیگری، از جمله طراحان گرافیکی، طراحان واسط کاربری و مدیران پروژه که وظیفه همکاری در راستای توسعه نرم‌افزارها را بر عهده دارند، گرد هم می‌آیند و در توسعه پروژه‌های نرم‌افزاری و حتی گاهاً سخت‌افزاری با یکدیگر همکاری می‌کنند.

واژه هکاتون (Hackathon) یک واژه مرکب است که از تلفیق دو واژه «هک» و «ماراتن» حاصل شده که در آن هک مخفف حل مسائل به صورت آزمایشی و خلاقانه بوده که البته با کلمه هک که در حوزه امنیت سایبری استفاده می‌شود نیز متفاوت است؛ از طرفی دیگر ماراتن، مدت زمان رویداد را نشان می‌دهد. این واژه، نخستین بار در سال ۱۹۹۹ به صورت مشترک توسط توسعه‌دهندگان OpenBSD و تیم بازاریابی Sun ارائه شد. مفهوم هکاتون ابتدا در حوزه مهندسی نرم‌افزار و سخت‌افزار شکل گرفت، اما اکنون در صنایع دیگر نیز به منظور توسعه راه‌حل‌های نوآورانه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

از اواسط تا اواخر دهه ۲۰۰۰، هکاتون‌ها‌ به شکل قابل‌توجهی گسترش یافته و به عنوان یک راه‌حل مناسب در جهت توسعه سریع تکنولوژی، مورد توجه سازمان‌ها و سرمایه‌گذاران قرار گرفتند. به این ترتیب می‌توان گفت که هکاتون‌ها محل تولد بسیاری از شرکت‌های بزرگ هستند.

هر هکاتون اغلب بین ۲۴ الی ۴۸ ساعت طول می‌کشد و معمولا بر روی یک موضوع یا چالشی خاص تمرکز دارد. همچنین، هر هکاتون در نهایت، به ارائه یک نمونه اولیه برای یک محصول، خدمات یا مدل تجاری ابتکاری منجر می‌گردد.

انواع Hackathon

Hackathon Education - InnoClass
  • هکاتون‌های مربوط به نوع خاصی از نرم افزار که بر روی پلتفرم خاصی، مانند برنامه‌های کاربردی تلفن همراه، سیستم عامل دسکتاپ، توسعه وب و یا توسعه بازی‌های ویدئویی تمرکز دارند.
  • هکاتون‌هایی که از نوع زبان برنامه‌نویسی،API و یا چارچوب خاصی پیروی می‌کنند.
  • هکاتون‌هایی که به علت خاص و یا برای هدف مشخصی برگزار می‌شوند؛ به عنوان مثال برای کمک به بهبود خدمات دولت، کمک به شهروندان با محدودیت‌های خاص و یا بهبود سیستم خدمات شهری.
  • هکاتون‌هایی که به عنوان یک یادبود برگزار می‌شوند.
  • هکاتون‌هایی که برای یک گروه خاص از افراد مانند نوجوانان، دانشجویان و … برگزار می‌شوند.
  • هکاتون‌های داخلی که درون سازمان‌های خاص برگزار می‌شوند؛ برای مثال دکمه Like در فیس‌بوک در یکی از همین هکاتون‌های درون‌سازمانی مورد بحث قرار گرفت.
  • کاتون‌هایی که به منظور توسعه یک برنامه واحد برگزار می‌شوند؛ برخی هکاتون‌ها تنها حول توسعه یک برنامه واحد، مانند یک سیستم عامل خاص، زبان برنامه‌نویسی و یا سیستم مدیریت محتوا کار می‌کنند. این رویدادها معمولاً اسپرینت (Sprint) و یا کد اسپرینت (Code Sprint)  نامیده می‌شوند که مخصوصاً برای نرم‌افزارهای اوپن-سورس بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  • هکاتون‌هایی که برای مبتدیانی برگزار می‌شوند که به تازگی شروع به برنامه‌نویسی کرده‌اند. این هکاتون‌ها معمولاً به صورت تعاملی و از طریق تشکیل برخی کارگاه‌ها و ورکشاپ‌ها برگزار می‌شوند.
  • هکاتون‌های که برای عموم برگزار شده و هیچ محدودیتی برای موضوع و یا شرکت‌کنندگان قائل نیستند و تنها به گسترش نرم‌افزارهای مورد علاقه و کاربردی در یک زمان کوتاه می‌پردازد.

ساختار Hackathon

هکاتون‌ها معمولاً با یک یا چند سخنرانی دربارهٔ رویداد مربوط آغاز می‌شوند و در صورتی که در مورد موضوع خاصی برپا شده باشند، در مورد آن موضوع هم سخنرانی می‌شود. شرکت‌کنندگان در هکاتون‌ها، ایده‌ها و نظرات خود را بیان کرده و سپس تیم‌هایی را بر اساس علایق و مهارت‌های شخصی خود تشکیل می‌دهند. سپس کار اصلی در هکاتون آغاز می‌شود که می‌تواند چند ساعت تا چند روز به طول بینجامد.

در پایان هکاتون‌ها، گروه‌ها معمولاً نتایج کار خود را در معرض نمایش می‌گذارند و اگر هکاتون به شکل رقابتی و مسابقه‌ای برگزار شده باشد، گروهی از داوران تیم‌های برنده را اعلام می‌کنند و جوایزی به آن‌ها اهدا می‌گردد.

مزایای Hackathon

لازم به ذکر است که هر رویداد هکاتون از مزایای بسیاری برخوردار استکه ما فقط به سه مزیت مهم و اساسی آن‌ها می‌پردازیم:

۱) ملاقات با افراد جدید – در فضایی که با بسیاری از افراد که علاقه مشترکی دارید، بهترین راه‌ها برای یادگیری شما مهیا می‌گردد. هکاتون‌‌ها از بهترین بسترهای موجود برای این نوع یادگیری هستند. نکته اساسی هکاتون دقیقاً این است که فرصتی را برای توسعه‌دهندگان و برنامه‌نویسان ایجاد کند تا با استفاده از دانش خود و تبادل اطلاعات و ایده‌‌هایشان به دستاوردهای برجسته‌ای در حوزه کسب‌وکار یا زمینه مورد علاقه خود دست یابند. زمانی که چنین افرادی در پروژه‌های پیچیده همکاری می‌کنند، می‌توانند به صورت متناسب با نیاز صنایع مختلفبه راه‌حل‌های فوق العاده‌ای دست یابند.

۲) همکاری – تکنولوژی یک بستر بی‌پایان از فرصت‌هاست؛ این امر به معنای آن است که دستاوردهای مختلف حوزه تکنولوژی اساساً پایانی ندارند. داشتن فرصتی برای کار با افراد همفکر، دانش شما را در موقعیتی قرار می‌دهد که به عنوان یک تیم در جهت دستیابی به هدفی بالاتر کار کنید، هدفی که از مفهوم فردی اشتراک دانش و دستیابی به موفقیت‌های بزرگ فراتر رود؛ همچنین این فرصت را پیدا می‌کنید که به اهمیت داشتن مهارت‌های ارتباطی بالا و اینکه چگونه کار گروهی می‌تواند به دستیابی به موفقیت‌های برجسته کمک کند، پی ببرید.

۳) نوآوری – از آنجا که یکی از اهداف اصلی هکاتون توسعه ایده‌های جدید است، به راحتی می‌توان گفت که هر هکاتون مکانی است که نوآوری در آن متولد می‌شود. چنین فضایی، کارآمدترین محیط برای حل مشکلات و مناسب‌ترین مکان برای توسعه ایده‌های جدید از جمله در حوزه‌های کدنویسی، راه‌حل‌های نرم‌افزاری و بستر تکنولوژی است.

بنابراین می‌توان گفت، هکاتون‌ها رویدادهایی هستند که تقویت الهام، نوآوری، خلاقیت و بهره‌وری را در پی خواهند داشت و در آن‌ها، ایده‌هایی برای محصولات کاملاً جدید متولد می‌گردند.

Hackathon به بهبود استراتژی کسب و کار شما کمک می‌کند

زمانی که می‌خواهید کسب و کار جدیدی را آغاز کنید و به فروش یک محصول، خدمات خاص یا یک ایده خاص بپردازید ابتدا باید زمینه آن را فراهم کنید؛ یعنی نخست محصول خود را معرفی کرده و ایده‌های خود را با افراد دیگر به اشتراک بگذارید. همچنین این نیز مهم است که برای انجام آن آمادگی داشته باشید و مهمتر از همه، از تجربه دیگران یاد بگیرید. ملاقات با افراد مختلف با مهارت‌ها و تجربه‌های متفاوت، به شما کمک می‌کند تا  بفهمید از نظر شغلی در چه جایگاهی قرار دارید، نقاط ضعف و قوت خود را پیدا کنید و در نهایت حرکت بعدی خود را به سمت موفقیت بپیمایید.

هرچه وضعیت بازارهای جهانی را بهتر درک کنید، بهتر می‌توانید با راه‌حل‌های مناسب به مسائل پاسخ دهید. بنابراین می‌توان گفت، هکاتون‌ها همچنین فرصت‌های شغلی بسیار خوبی را هم برای شرکت‌ها و هم برای کسانی که به دنبال کار هستند فراهم می‌آورد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *