قرارداد هوشمند (smart contract) چیست؟

  • 12 تیر 1400
۲۳

قراردادها در بازارهای مالی از اهمیت بالایی برخوردار هستند و انواع مختلفی دارند؛ بنابر این شناخت انواع قرارداد و تسلط بر نحوه انجام آن لازمه یک فرد فعال بازارهای مالی است. بازار ارزهای دیجیتال نیز از این قاعده مستثنی نیست و شما به عنوان یک فرد فعال در این حوزه که قصئ سرمایه‌گذاری در این بازار را دارد باید با قراردادهای این بازار و طرز عملکرد آن‌ها آشنایی داشته باشید.

یکی از مهم‌ترین انواع قرارداد که بسیاری از ارزهای دیجیتال از پروتکل آن بهره می‌برند قرارد هوشمند نام دارد. قرارداد هوشمند قراردادی است که به صورت خودکار تمام عملیات‌های لازم برای تشکیل و انجام قرارداد را بین خریدار و فروشنده انجام می‌دهد.

در ادامه این مقاله با جزئیات و نحوه عملکرد این نوع قراردادها بیشتر آشنا خواهیم شد، پس با تیم فارسی کریپتو همراه باشید.

قرادادهای هوشمند و مزایای آن:

درباره تاریخچه این نوع قرارداد باید گفت که ایده قراردادهای هوشمند اولین بار توسط Nick Szabo (نیک زابو) فعال حوزه کامپیوتر و رمزنگاری در سال 1994 میلادی، مطرح شد و بعدها برای اولین بار به طور جدی در شبکه بیت کوین و بر بستر بلاک چین پیاده سازی شد و پس از آن با ظهور تکنولوژی و شبکه اتریوم به اوج کاربرد خود رسید و توانست در بین متخصصان حوزه ارزهای دیجیتال خودی نشان بدهد.

قرارداد هوشمند در اصل یک کد کامپیوتری با الگوریتمی برای نظارت و انجام قرارداد هاست.

حال اگر بخواهیم قراردادهای هوشمند را به با جزئیات بیشتر شرح دهیم، باید بگوییم قراردادهای هوشمند، قراردادهای دیجیتالی هستند که اگر دو طرف معامله شرایط لازم را دارا باشند، معامله پردازش می‌شود و به صورت کد در شبکه بلاک چین ذخیره می‌شود؛ قراردادهایی غیر قابل تغییر و برگشت که پس از ثبت تصرف در آن امکان پذیر نیست که این می‌تواند یکی از چالش‌های این تکنولوژی باشد.

از مزایای قراردادهای هوشمند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کاهش هزینه‌ها و کارمزدهای معامله
  • کاهش دردسرهای معاملاتی و وابستگی صحت معامله به طرف دیگر معامله
  • نظارت تمام اعضا بر صحت و اجرای صحیح قرارداد
  • صرفه جویی در زمان برای تشکیل و اجرای قرارداد
  • حذف واسطه‌های معاملاتی و عدم درگیری فرد با ارگان‌ها و سازمان‌های مختلف
  • دقت و امنیت در معاملات با نظارت اعضا با استفاده از کدهای کامپیوتری

کاربرد قراردادهای هوشمند چیست؟

هرجایی که معامله ای انجام شود قرارداد هوشمند می‌تواند کاربرد داشته باشد؛ از قراردادهای ملک و معاملات کالا گرفته تا تبادل و چنج کردن ارزهای مختلف به یکدیگر؛ به عنوان مثال اگر شما بخواهید با استفاده از قرارداد هوشمند و در بستر یک ارز دیجیتال مانند اتریوم یک ساعت ملک شخصی خریداری کنید، این سیستم بدون دخالت شخص و یا بدون نظارت ارگان خاصی این معامله را با شرط‌های لازمه آن انجام می‌دهد.

۲۳

ارائه و دریافت خدمات مانند خدمات شرکت‌های بیمه، خرید یک سهم در بازارهای بورسی، مدیریت یک سازمان و پرداخت حقوق، شرکت در عرضه اولیه یک ارز یا سهام و … از کاربردهای قراردادهای هوشمند هستند.

در این مقاله ما سعی کردیم به طور مختصر و مفید آنچه شما نیاز است از قراردادهای هوشمند بدانید را بیان کنیم. خیلی از

متخصصان حوزه ارزهای دیجیتال و بازارهای معاملاتی بر این باورند کهاین نوع قرارداد آینده قرادادهای مالی و غیر مالی خواهد بود و جای قراردادهای دستی را خواهد گرفت؛ به هر حال هر سیستمی دارای مزایا و معایبی است که توسعه دهندگان بر روی بهبود مزایا و رفع معایب آن کار می‌کنند و قراردادهای هوشمند یکی از این سیستم هاست که روز به روز از نقص‌های آن کاسته و به مزایای آن اضافه می‌شود.

ممنون که با تیم فارسی کریپتو تا انتهای این مقاله همراه بودید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *